En konflikt mellan regeringen och oppositionen har pågått i Syrien ända sedan våren 2011. (På bilden ser man Syriens huvudstad Damaskus.)

En utdragen konflikt pågår i Syrien. På ena sidan står president Bashar al-Assad och regeringens trupper och på den andra sidan oppositionen under paraplyorganisationen Syriens nationella råd som vill bli av med al-Assad och hans regering.
Oroligheterna började i samband med arabvåren och oroligheterna har pågått sedan mars 2011. Oppositionen anklagar al-Assad för korruption och maktmissbruk och vill ha omfattande reformer och bli av med al-Assad som suttit vid makten och haft diktatorisk makt i landet.
Syrien var under kalla kriget ekonomiskt och politiskt starkt bundet till Sovjetunionen. Medan USA hade starka diplomatiska band till Israel och Saudi-Arabien i Mellanöstern var Syrien Sovjetunionens samarbetspartner i Mellanöstern.
Efter att kalla kriget tagit slut har dessa diplomatiska band förändrats ganska lite och Putins nya Ryssland har fortfarande haft Syrien som sin viktigaste samarbetspartner i Mellanöstern. Därför levererar Ryssland fortfarande vapen till Bashar al-Assads regeringstrupper. I FN:s säkerhetsråd är Rysslands veto för Syrien lika viktigt som USA:s för Israel.
USA:s president Obama har sagt att Bashar al-Assad och hans regering måste avgå för att få slut på konflikten. Rysslands förre utrikesminister Ivan Ivanov sade i februari att man önskar ett avslut i konflikten men han sade inget om att Bashar al-Assad och hans regering borde avgå. I januari medgav Dimitrij Medvedev, då Rysslands premiärminister, i en intervju till CNN att al-Assad begått misstag och att hans chanser för att sitta kvar minskar för varje dag. Vid sidan av Ryssland har Kina gett stöd för Bashar al-Assads regering i FN.
Syriens grannland Turkiet (som hör till Nato) tänker inte öppna en front mot Syrien. Saudi-Arabien (som har goda förhållanden med USA) stöder rebellerna och deras kamp för att få ett slut på konflikten. Däremot vill Iran att Bashar al-Assads regering sitter kvar. Orsaken är att islamistiska Iran har en länk via shiaregeringen i Irak och via Syrien till Hizbollah i Libanon. Om regimen byts i Syrien kan länken mellan Iran och Hizbollah i Libanon försvåras. Dessutom har Saudi-Arabien och Iran en rivalitet sinsemellan. Iran har också haft dåliga förhållanden med USA ända sedan den islamistiska revolutionen. EU fortsätter med sitt vapenembargo och FN har försökt med en fredsplan under ledning av Kofi Annan. Även Arabförbundet har krävt al-Assad att avgå.
Sålunda har de olika stormakterna och grannländerna i Mellanöstern skilda syner på Syrienfrågan. Syrien är inte lika rikt på olja som exempelvis Irak och Saudi-Arabien och ingen av stormakterna har velat sända trupper dit för att försöka få slut på konflikten.
Hittills har tusentals dött i inbördeskriget och flyktingar flyr från landet. Human Rights Watch har rapporterat om tortyrcentraler som syriska underrättelsetjänsten upprätthåller för att tortera sina motståndare.
Länkar:
Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/syrien-bricka-i-storpolitiken_7925274.svd
Dagens Nyheter: http://www.dn.se/Stories/stories-nyheter/stories-varlden/upproret-i-syrien
Guide: Vad har hänt i Syrienkonflikten (Dagens Nyheter): http://www.dn.se/nyheter/varlden/snabbguide-vad-har-hant-i-syrienkonflikten
Text: Mikael Björk/ Vetamix
Bild: Pertti Aherva, YLE