I den här laborationen använder vi en Van de Graaff-generator för att undersöka hur lika laddade elektriska laddningar beter sig då de kommer nära varandra.

Van de Graaff-generatorn utvecklades i slutet av 1920-talet i USA av fysikern Robert Van de Graaf. Generatorns uppgift är att flytta och samla elektriska laddningar till en metall kupol med hjälp av statisk elektricitet och ett rullande gummiband. Med en Van de Graaff-generator i skolan kan man åstadkomma potentialskillnader (spänningar) på hundratalstusen volt.
De aluminiumfoliebeklädda styroxkulorna kommer att få samma elektrisk laddning som Van de Graaff-generatorns kupol - de blir alla positivt elektrisk laddade. I laborationen ser vi att kulorna vill söka sig så långt från varandra som möjligt - de samlas längs med behållarens väggar. Så här beter sig alltid lika laddade elektriska partiklar - de vill repellera varandra, de vill åka så långt från varandra som möjligt.
Om man istället för två olika laddade partiklar (positiva och negativa partiklar) i närheten av varandra sker det motsatta - de attraherar varandra, de vill komma nära varandra.
Cityportal 2012