Många tror att orsaken till att ett flygplan kan flyga ligger i att flygplanet har en kraftfull motor. Detta är fel det finns ju segelflygplan. I den här laborationen undersöker och förklarar vi den så kallade Bernoulliprincipen.

Daniel Bernoulli undersökte under första hälften av 1700-talet hur strömmande vätskor och gaser beter sig. Han kom bland annat fram till att om en vätska eller en gas strömmar snabbt blir dess tryck lägre. Om de istället strömmar långsamt blir trycket högre. I laborationen ser vi två exempel på detta fenomen. Man brukar kalla fenomenet Bernoulliprincipen.
Det är Bernoulliprincipen som är orsaken till att ett flygplan hålls i luften. Flygplanets vingprofil gör så att luften på vingens ovansida måste åka en längre sträcka på samma tid som luften på vingens undersida åker en kortare sträcka. Kvoten av sträcka och tid kallas hastighet - luften på vingens ovansida strömmar snabbare och lufttrycket på vingens ovansida blir lägre. Trycket under vingen vinner - tryckskillnaden klarar av att motverka tyngdkraften.
Cityportal 2012