Enligt vår gregorianska kalender firas nyår den 1 januari. Det har trots allt inte alltid varit så och i många kulturer firas nyår under helt andra tidpunkter än vad vi gör. I Västvärlden, Ryssland och Kina firar man nyår i januari. På bilden syns ett kinesiskt nyårsmatbord med flundra. Fisken är en symbolisk nyårsmaträtt i Kina.

Romarna firade sitt nyår den 1 mars. Orsaken varför skottårsdagen är i februari beror på att februari var ursprungligen den sista månaden i den romerska kalendern. År 153 före vår tideräkning flyttades konsulernas tillträde till den första januari och nyåret flyttades därför till januari.
Nyårsfirandet i januari slog trots allt inte igenom överallt. Under högmedeltiden började man i västkyrkan fira första januari som nyårsdag, men vanan spreds inte till alla ställen i Västeuropa.
Under 1500-talet utvecklades den gregorianska kalendern som var exaktare än den julianska kalendern från romartiden. Enligt den gregorianska kalendern börjar det nya året i januari. Den gregorianska kalendern togs i bruk först i katolska länder, varefter de protestantiska länderna i norr så småningom började övergå till den. I Sverige och Finland tog man i bruk den gregorianska kalendern år 1753.
I Ryssland övergick man från den julianska till den gregorianska kalendern först efter oktoberrevolutionen, men de flesta ortodoxa kyrkor följer fortfarande i dag den julianska kalendern, fastän man parallellt använder den gregorianska. I Ryssland firar man nyår i tio dagar efter den 1 januari. Julafton är enligt den rysk-ortodoxa kyrkan den 7 januari.
I Kina firas nyår också i allmänhet i januari, men datumet varierar i och med att det traditionella kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Därför är det kinesiska nyåret mellan den 21 januari och 19 februari enligt den gregorianska kalendern. Midnatt firas med fyrverkerier (som likt krutet är uppfunnet i Kina). Fisk är en symbolisk maträtt, eftersom uttalet av ordet fisk är det samma som ordet för "överflöd".
Nyårsmånader i olika religioner:
Hinduism: april.
Islam: november.
Judendom: september/ oktober.
Buddhism: januari, februari eller april, beroende på inriktning.
Koptisk-ortodoxa kyrkan (bl.a. i Etiopien): september.
Zoroastrism (religion i Iran som grundades före islam): mars.
Sikhism: mars.
Text: Mikael Björk
Bild: AP Graphics Bank