I den här laborationen får vi igen se flera exempel på hur stort lufttrycket är.

Den här laborationen visar på ett effektfullt sätt hur stort lufttrycket runtomkring oss är.
Vi är omgivna av luft. Luften består av molekyler av olika slag. De här molekylerna har en massa – inte en stor massa, men eftersom det finns massor av dessa molekyler ovanför oss och runt omkring oss, finns det alltså mycket massa ovanför oss. All massa har en tyngd och kommer därför att påverka oss med en kraft. Eftersom tryck definieras som kvoten av kraft och area är det lätt att förstå vad som är orsaken till lufttrycket.
Om man försöker blåsa upp ballongen inuti glaskulan då korken är placerad i hålet märker man att det är omöjligt. För att detta skulle lyckas borde luften utanför ballongen (men inuti glaskulan) komprimeras. En komprimering leder till ett högre lufttryck. För att ballongen skall utvidgas måste vi således åstadkomma ett större tryck inuti ballongen än lufttrycket inuti glaskulan - det klarar vi inte av.
Om man blåser upp ballongen och sedan täpper för hålet i glaskulan märker vi att ballongen hålls uppblåst även om ballongöppningen inte tillsluts. Nu är lufttrycket utanför större än lufttrycket inuti glaskulan. Orsaken till detta är att ballongen i början försöker krympa och detta leder till att luften inuti glaskulan utvidgas - utvidgningen ger upphov till ett lägre tryck (jämför "komprimering leder till ett högre tryck").
Om vi häller vatten i ballongen och tar bort korken kommer vattnet att spruta ut. Det är de elastiska krafterna i gummit/ballongen som klarar av att trycka ut och övervinna lufttrycket.
Cityportal 2012