Verka Serduchka (på bilden) representerade Ukraina i Eurovisionstävlingen i Helsingfors år 2007 och låten Dancing Tumbai som sjöngs på engelska, tyska och ukrainska blev andra i finalen. År 2013 har landet haft stora demonstrationer i huvudstaden Kiev mot presidenten och regeringen. Motsättningarna handlar till en ganska stor del om landet skall orientera sig ekonomiskt och politiskt österut (Ryssland) eller västerut (EU). (Bild: Heli Sorjonen.)

I Ukrainas huvudstad Kiev har demonstranter erövrat torget Majdan.
Regeringens elitsoldater har försökt skingra folkmassan, men demonstranterna ockuperar fortfarande torget.
Demonstranterna är missnöjda med landets president Viktor Janukovitj och vill att regeringen skall avgå. De vill ha mera demokrati och större integration med väst. Presidenten Janukovitj valde att pausa förhandlingarna om ett samarbets- och frihandelsavtal med EU, varefter demonstrationerna började.
Ukraina har för tillfället försökt förhandla olika avtal med både EU och Ryssland. Frågan gäller skall Ukraina närma sig EU eller Ryssland?
Janukovitj är själv från den ryskspråkiga delen av landet. Hans politik har i regel varit vänligt gentemot Moskva och Vladimir Putin. Enligt HBL:s reporter Anna Lena-Laurén kan man inte generalisera och säga att de östra och ryskspråkiga delarna av landet vore mera vänliga gentemot Moskva. Det finns ukrainska medborgare i den östra delen av landet som skulle vilja ha en större integration med EU, men de har röstat på Janukovitj för att han skulle kunna förverkliga ekonomiska förbättringar, till och med en större integration med EU. Nu anser folk att Janukovitj svikit dessa löften. (Hbl 3.12) När specialinsatsstyrkor och kravallpolis sattes mot demonstrationerna fick demonstranterna nog och nu byggs det barrikader i Kiev.
För nio år sedan genomfördes också den så kallade ”orange revolutionen” i landet. Då handlade det i stora drag om liknande motsättningar. Janukovitj var presidentvalskandidat mot den mera västvänliga kandidaten Viktor Jusjtjenko. Den västvänliga Jusjtjenko vann de dramatiska valen efter att ha blivit förgiftad under kampanjen. Hans sida representerade en västvänlig politik som använde färgen orange som symbol. (Därav kommer namnet för revolutionen.) Hans sida stöddes också av Julia Tymosjenko, som just nu sitter fängslad på grund av att hon dömdes till sju års fängelstraff på grund av maktmissbruk. Internationella observatörer misstänker att rättgången inte varit helt rättvis. Tymosjenko var tidigare statsminister i Ukraina. Även Janukovitj har varit fängslad på grund av rån och misshandel.
Jusjtjenko och Tymosjenko har huvudsakligen fått större stöd bland ukrainarna i västra och mellersta delarna av landet. Janukovitj har fått sina röster från östra delen av landet och den så kallade Donbass-regionen. Donbass är ett mycket folkrikt industriområde i östra Ukraina med en stor ryskspråkig population. Ungefär en fjärdedel av Ukrainas medborgare har ryska som modersmål, medan majoriteten talar ukrainska (och en del är tvåspråkiga). Ukrainskan påminner om ryskan men skillnaderna mellan språken är ungefär som mellan svenska och danska. Huvudstaden Kiev har också många ryskspråkiga invånare.
Ukraina hörde före 1992 till Sovjetunionen. Efter att landet blev självständigt fortsatte Ukraina fortfarande att ha starka förbindelser till Ryssland och Moskva. Ryssland har en marinbas för sin flotta i Svarta havet i Sevastopol på halvön Krim, som hör till Ukraina. I dag är förbindelserna också starka och en stor del av handeln är med Ryssland.
En stor del av energin importeras till Ukraina från Ryssland. När Ukraina inte skötte betalningarna för några år sedan valde ryska bolaget Gazprom att stänga av naturgasrören under rysk-ukrainska gaskonflikten, vilket ledde till att energiförsörjningen i Ukraina rubbades. Folk blev alltså utan el mitt i vintern.
Ukraina och dess mera västvänliga partier skulle vilja ha större samarbete med EU och väst. Ukraina har ca 44 miljoner invånare och olika regioner, och i många delar av landet upplever man inte så starka band med Ryssland, t.ex. i staden Lviv i västra Ukraina, som för hundra år sedan hette Lemberg på tyska och hörde till Österrike-Ungern. Före det hörde stora delar av Ukraina till Polen-Litauen och tidvis har landet varit självständigt under korta perioder, men under de senaste trehundra åren har landet huvudsakligen hört till Ryssland eller Sovjetunionen.
Trots allt anses också huvudstaden Kiev vara den ”första” ryska huvudstaden. Det var härskarna i riket ”Rus” som antog ortodoxa kristendomen från Bysans för ungefär tusen år sedan. Efter att mongolerna förstört Kiev-riket på 1200-talet blev Moskva på 1300-, 1400- och 1500-talen en ny maktfaktor, men kulturen hade sina anor i gamla Rus från Kiev. Vid sidan av S:t Petersburg spelar Kiev därför en väsentlig roll i Rysslands historia och kultur.
Sålunda är det svårt för Ukraina att totalt ta avstånd till Ryssland och Moskva och närma sig EU alltför mycket. Likt Vitryssland har Ukraina mycket starka handelsförbindelser till sitt östra grannland och för centralmakten i Moskva vore det inte alltför önskvärt att Ukraina skulle t.ex. bli en del av EU. Vissa experter har spekulerat att landet kanske splittras i olika stater, men det återstår att se.
Text: Mikael Björk/ Vetamix 2013.
Källor:
Hbl 3.12 & 9.12.2013, Anna-Lena Laurén.
CIA World Factbook: ”Ukraina”.
Bild: Heli Sorjonen.