8/8: Utopi. Hur kommer Europa att se ut i framtiden? Många experter kommer med dystra prognoser med större social ojämlikhet, ekologiska katastrofer och till och med krig, och det i ett tioårsperspektiv.

Har vi i Europa lyckats skapa idealsamhället, ett enat samhälle med många olika kulturer där meningsskiljaktigheter löses med diskussion, förhandlingar och demokratiska val? Kanske är vi bara en bit på vägen men det är drömmen och den Europeiska unionens mål. Man kan säga att EU har varit ett lyckat projekt, åtminstone finns det hela tiden länder som vill ansluta sig till unionen. År 2012 tilldelades EU Nobels fredspris för att ha främjat fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Innan EU började ta sin form var Europa långt ifrån fredligt.
Genom historien har det varit mycket krig i Europa vilket har haft stor inverkan på hela kontinenten. I synnerhet det senaste århundradets omfattande och destruktiva världskrig har format Europa väldigt mycket. Men efter andra världskrigets slut fram till 90-talet kom en period av ekonomisk tillväxt och välmående. Från stora samhällsklyftor gick vi till en nöjd medelklass. Det var också grunden för en långvarig fred i Europa. Nu ser det dock ut som om sötebrödsdagarna har passerat. BNP-tillväxten har sjunkit och medelklassen krymper. Sjunkande levnadsvillkor leder till sociala spänningar som i värsta fall kan leda till krig. Med den globala, ekologiska krisen som dessutom hänger över oss kan man dra slutsatsen att vi står på tröskeln till en farlig tid. Därför gäller det att hålla hoppet uppe och tillsammans kämpa för en ljusare framtid.
Vi borde prata om Europa 2013
Yle Fem