I den här laborationen får vi se att lufttrycket som omger oss är betydligt större än man kanske skulle tro. Det finns många apparater och tillämpningar som utnyttjar tryckskillnader.

Om man försöker blåsa upp ballongen inuti PET-flaskan märker man att det är omöjligt. För att detta skulle lyckas borde luften utanför ballongen (men inuti flaskan) komprimeras. En komprimering leder till ett högre lufttryck. För att ballongen skall utvidgas måste vi således åstadkomma ett större tryck inuti ballongen än lufttrycket inuti flaskan - det klarar vi inte av.
Om man borrar ett litet hål i flaskan är luften inuti flaskan i kontakt med omgivningen. Detta betyder att vi kan blåsa upp ballongen som normalt. Täpper vi för hålet märker vi att ballongen hålls uppblåst även om ballongöppningen inte tillsluts. Nu är lufttrycket utanför större än lufttrycket inuti flaskan. Orsaken till detta är att ballongen i början försöker krympa och detta leder till att luften inuti flaskan utvidgas - utvidgningen ger upphov till ett lägre tryck (jämför "komprimering leder till ett högre tryck").
Vid laborationen är det viktigt att använda en PET-flaska av tjockare modell - de nya läskflaskorna är för tunna och kollapsar.
Cityportal 2012