Mikael Soininens (1860-1924) grundtanke var att alla byar skall ha sin egen folkskola och att alla personer skall ha samma möjlighet till utbildning. Han arbetade också för att undervisningen i första hand skulle väcka motivation och iver hos eleverna att lära sig mera. Utantilläsning var något att ta avstånd från medan aktiv inlärning där eleverna får observera och tänka, var att sträva efter.

August Mikael Soininen föddes 1860 i Kuhmo. I slutet av 1860-talet var det svåra hungerår och de kringdrivande tiggarna väckte Soininens medkänsla för de vanlottade. Som vuxen började han därför verka för att göra utbildning tillgänglig och jämlik för alla. På så sätt kunde man konkret hjälpa människor, ansåg han.
Han ville att folkskolan skulle vara motiverande och lära för livet. Eleverna skulle lära sig genom handling, både praktiska och teoretiska färdigheter. Det skulle finnas en folkskola i varje by och så många som möjligt skulle erbjudas så mycket undervisning som möjligt.
Mikael Soininen fortsatte på så vis Uno Cygnaeus arbete och var med och reformerade skolan. Först jobbade han som lärare och rektor, senare som professor, skolstyrelsens överdirektör och som undervisningsminister. Hans kanske mest betydande prestation var införandet av läropliktslagen 1921.
Producent: Ilona Ikonen
I samarbete med Utbildningsstyrelsen
YLE Asia 2011