I detta avsnitt av Spotlight får vi veta mera om "världens största affär" eller TTIP-frihandelsavtalet som förhandlas mellan EU och USA.

Om frihandelsavtalet mellan EU och USA slutförs kommer det att innebära att tullar och restriktioner kommer att avskaffas. Därför menar en del att det kommer att skapa mera jobb och innebära större ekonomiska vinster för företagen.
Men är det så enkelt? Kritiker menar att det möjligen inte kommer att gå så bra som en del förutspår. Många är också oroliga över de maktbefogenheter som storbolag kommer att få. I vissa fall har storbolag stämt stater på stora ersättningar och många kritiker av avtalsförhandlingarna menar att ett frihandelsavtal mellan EU och USA kommer att leda till att storbolag kommer att kunna lättare stämma stater för uteblivna vinster om stater ändrar sin lagstiftning. Ett exempel är Vattenfall som stämde tyska staten på ca 30 miljoner euro då Tyskland bestämde sig efter Fukushima-olyckan att avskaffa kärnkraften. En del menar att liknande fall kommer att öka om frihandelsavtalet genomförs.
Många kritiker menar också att förhandlingarna sker bakom lyckta dörrar inom en liten krets av beslutsfattare och att detta avtal kommer att gagna en liten elit och storbolagen, medan en stor del av Europas befolkning inte kommer att gynnas av avtalet. Ett frihandelsavtal kan också påverka miljön och arbetslösheten på ett negativt sätt.
Å andra sidan har vissa ekonomer räknat att hushåll skulle få 545 euro mera efter att avtalet förverkligats. Sådana här beräkningar kan tas med en nypa salt, eftersom de sällan är exakta, men handeln skulle säkert gå smidigare i och med att olika tullar och tariffer och rutinkontroller skulle avskaffas. Det återstår att se om frihandelsavtalet genomförs och vem som kammar hem de ekonomiska vinsterna.
Redaktörer: Kjell Lindroos & Pekka Palmgren
Spotlight / Svenska YLE 2014