Basfakta om åkergrodan. Kännetecken, utbredning, läte.

Tittar du snabbt på en åkergroda ser den precis likadan ut som en vanlig groda. Men den är lite mindre, nosen är lite spetsigare och magen är jämnt ljus. Men först när man hör grodorna spela kan man vara riktigt säker på arten. Åkergrodorna får vårkänslor några veckor senare än de vanliga grodorna. I södra Finland omkring valborgsmässoaftonen. Då samlas åkergrodorna på en lekplats vid stranden av en sjö eller damm med mycket vatten. Det är främst om nätterna man kan höra den mäktiga grodkören som kan bestå av tiotals hanar som uppvaktar damerna. Grodrommen flyter på ytan, men när hanarna har befruktat den sjunker den till bottnen.
Läte:
Åkergrodan skäller nästan som en hund. Man brukar också jämföra åkergrodans kväkande med ljudet som uppstår när man sänker en flaska i vatten och luften bubblar fram. Den vanliga grodan har ett knarrande spelläte.
Lyssna på lätet. (© J.C. Roché / Herpetomania.fi)
Utbredning:
Åkergrodor kan man stöta på nästan i hela landet, men i norra Finland är arten fåtaligare. Se till att inte störa grodorna om du råkar höra sången och komma till lekplatsen. Åkergrodan är ett skyggt djur. Blir grodan störd kan den dyka ner i vattnet och stanna där länge innan den vågar sig tillbaka till ytan och fortsätter sin bubblande locksång.
Källa:
Luonto-Liitto/Natur och Miljö
Foto:
Biopix: SD Lund