Det sägs att fastän bara 10% av föräldrarna skulle vara besvärliga, kan de ändå uppta 90% av alla resurser som är avsedda för samarbetet mellan hem och skola. I programmet berättar speciallärare Heli Schroderus om hur hennes vardag blev tung då en förälder kritiserat undervisningen och sedan lämnat in ett klagomål om skolan till länsstyrelsen.

Hösten 2010 väcktes en debatt om problemen i samarbetet mellan hem och skola då man märkt att det blivit allt vanligare att missnöjda föräldrar hotar lärare och gör anmälningar till myndigheterna. Ofta gäller klagomålen arrangemang av grundskoleundervisningen, administrativa förfaranden eller lärares bemötande av krävande elever. Maritta Castren vid regionförvaltningsverket i södra Finland poängterar att ärendena alltid är befogade eftersom det gagnar båda parter att de reds ut av en opartisk instans.
Men hur tacklar lärarna den obehagliga situationen då föräldrar kommer med hot om rättsliga åtgärder, man får svårt att sova och arbetsglädjen försvinner? Handledning i krisarbete kan vara till hjälp, vilket Helsingfors utbildningsverk erbjuder sina lärare. I programmet bekantar vi oss med vad dylik handledning går ut på och så berättas det mera om hur hot och klagomål kan se ut och hur de här fallen löses.
Producent: Ilona Ikonen
I samarbete med Utbildningsstyrelsen
YLE Asia 2011