Folkskolan skall skiljas från kyrkan. Könen skall vara jämställda. De liberala idéerna prästen och pedagogen Uno Cygnaeus hade, reformerade skolväsendet i vårt land. Men vem var han egentligen och vem inspirerade honom?

Så här berättar pedagogie professor Kirsi Tirri om Uno Cygnaeus: ”Uno var en fantastisk man. Han var djupt religiös men liberal. Han hade karisma. Han charmade folk, också kvinnor. Han var enträgen och före sin tid. Han hade liberala idéer och vågade hålla fast vid dem. Han var filantrop, han tyckte om människor. Alla dessa egenskaper är viktiga för en god pedagog.”
Uno Cygnaeus (född 12.10.1810 i Tavastehus) kallas också för folkskolans fader. Cygnaeus var djupt religiös och flera av hans släktingar var präster vilket även han valde att bli. Han studerade i nio år vid Helsingfors universitet och år 1837 prästvigdes han i Åbo.
Cygnaeus var en karismatisk och berest man med liberala idéer. Hans pedagogiska tanke utgick från barnet och han tyckte att den bästa lektionen är den där läraren talar mindre än eleverna. Detta gick tvärt emot den tidens form av undervisning som ofta gick ut på att prästen predikade och barnen lyssnade. Skoverksamheten drevs då främst av kyrkan.
I den här delen av Håltimmen får vi veta mera om Uno Cygnaeus liv, om hans pedagogiska tankar och vem han träffade och inspirerades och lärde sig av under sina resor.
Producent: Ilona Ikonen
I samarbete med Utbildningsstyrelsen
YLE Asia 2011